Jahelník s jablky
05.12.2015 21:36
Ingredience:
- 20 dkg jáhel
- 3/4 l mléka
- 1 polévková lžíce másla
- 2 vejce
- agávový sirup dle chuti
- špetka soli
- 6-8 středně velkých jablek
- 3 lžičky mleté skořice
- dle chuti rozinky, povidla
Postup
- Nasypeme jáhly do sítka, propláchneme studenou vodou, potom vařící vodou z konvice (cca 1 litr) a nakonec ještě studenou vodou. (Jakkoi se tento krok zdá být jen zbytečnou libůstkou, věřte, že pokud jej vynecháte, jáhly zhořknou a celá práce bude k ničemu!)
- Propláchnuté jáhly dáme vařit do mléka se špetkou soli a za občasného míchání uvaříme kaši. Do horké kaše přidáme máslo, osladíme dle chuti agávovým sirupem a necháme trochu vychladnout.
- Do vychladlé kaše přidáme žloutky a sníh z bílků.
- Do vymazané zapékací mísy dáme vrstvu kaše (asi polovina), můžeme potřít povidly, poklademe nastrouhanými jablky smíchanými se skořicí a rozinkami, poslední vrstvou je druhá polovina kaše.
- Dáme do trouby předehřáté na 170 stupňů a pečeme do zlatova asi 40 minut.